Wees voorbereid op vorst

29 november 2023

In de komende periode is er kans op nachtvorst, zie onder andere www.irs.nl/vorst. Weersvoorspellingen kunnen in werkelijkheid anders uitpakken, helaas ook ernstiger dan aanvankelijk voorspeld. Belangrijk is voorbereid te zijn op vorst. Stem het storten van de partij bieten zo goed mogelijk af op de afmetingen van het afdekmateriaal zodat ze goed kunnen worden afgedekt. Zorg dat afdek- en bevestigingsmaterialen beschikbaar zijn.

Om een partij goed te bewaren is bij aangekondigde vorst tijdig afdekken belangrijk om een goede bewaartemperatuur in de bietenhoop de behouden. Voor tips voor tijdige oogst en bewaring verwijzen we naar: Oogst en bewaren en mogelijk nachtvorst op komst.

40% areaal nog te rooien

Begin deze week stond nog circa 34.000 hectare, is 40% van het areaal nog in de grond. Afgelopen jaren was dit eind november 15.000 tot 26.000 hectare. De grote hoeveelheden neerslag zorgen momenteel ervoor dat niet overal gerooid kan worden. Vooralsnog is de veldvoorraad voldoende om de fabrieken op volle capaciteit te laten draaien.