Vorstperiode voorbij

07 december 2023

Afgelopen week trad in een groot deel van het land licht tot matige vorst op. Met daarbij temperaturen tot -5 graden en in Friesland en Noord-Groningen plaatselijk tot -10 graden. Bietenhopen zijn over het algemeen tijdig en goed afgedekt. Daardoor lijkt de vorstschade in de bietenhoop tot op heden beperkt. Van enkele bietenhopen die niet goed afgedekt zijn, worden de vorstbeschadigde bieten eerst verwijderd voor verlading.

Op 27 november stond nog 41% van de bieten in de grond. De rooiomstandigheden zijn slecht. Ondanks deze slechte omstandigheden is afgelopen week 10% van het areaal gerooid. Er moet nu nog 30% gerooid worden.In voornamelijk het noorden zijn er percelen met lichte vorstaantasting. Op dit moment is de verwachting dat de impact van de vorstschade beperkt blijft en dat de vorst eruit trekt, waarna de bieten gerooid kunnen worden.In alle gebieden is voldoende veldvoorraad om bieten te verladen en de fabrieken op volle capaciteit te laten draaien.

Teeltvergaderingen

Het Ledenportaal voor contracteren en bestellen bietenzaad gaat donderdag 14 december open. Komende week starten de eerste teeltvergaderingen. Uitnodigingen zijn aan telers verzonden. Kijk op teeltvergaderingen voor een bijeenkomst die in de regio gepland zijn. U bent welkom!