Niet wachten met bieten rooien

24 november 2022

In het afgelopen weekend hebben we de eerste nachten met vorst gehad. Vooral in midden oost Nederland ging de temperatuur fors omlaag naar -10 aan de grond. Met afgelopen maandag nog 31.000 hectare bieten te rooien moeten we geen tijd meer verliezen om de bieten te oogsten.

Het is goed te zien dat bieten in het veld door vorst zijn ingevroren. De oogst is op verschillende plaatsen even stop gezet. Bieten in de hoop rijden die deels bevroren zijn raden wij ernstig af. Het risico op snel achteruitgaan van de kwaliteit is zeer groot.
Veel loonwerkers hebben nog een druk programma en de maand december nadert. De weerkaarten laten op de korte termijn relatief gunstig weer zien. De kans is echter groot dat we in de loop van december met winterweer te maken krijgen dat een tijd kan aanhouden. Het is belangrijk nu geen tijd meer te verliezen en de niet-bevroren of niet-aangetaste bieten zo snel mogelijk te rooien, zie ook het IRS-bericht ‘Tips en tops voor succesvol bieten bewaren’.

Opbrengstverwachting iets omhoog
Het suikergehalte bereikte de afgelopen week gemiddeld het niveau van 17%. Het tarrapercentage loopt nu verder op naar ruim 10%. De gerealiseerde opbrengsten vallen nog iets mee. Op basis hiervan is de opbrengstverwachting nog iets gestegen van 14,8 naar 14,9 ton suiker per hectare.