Een derde van bietenpercelen heeft gewas gesloten

09 juni 2022

Landelijk hebben de bieten in ongeveer een derde van de percelen de rijen gesloten. In het Zuidwesten is dit grofweg op 50% van de percelen. Voor het Zuidoosten, Flevoland en Noord-Holland ligt dit op 35% en voor de Noordoostelijke lichte grond op een kwart.
Op de Noordelijke klei, waar als gevolg van korstvorming veel is overgezaaid, ligt dit op ruim 10%. Hoewel er grote regionale verschillen zijn in de recent gevallen neerslag was dit overal ruim voldoende voor een vlotte groei.

Vanaf gewassluiting adviseert het IRS om wekelijks te controleren op aanwezigheid van bladschimmels. Om te ondersteunen in het bepalen van bladschimmelinfectiekansen is het bladschimmelsysteem via het Bieten Advies Systeem weer online. Hierop is voor elke sensor die in een bietenperceel staat in te zien hoe gunstig de omstandigheden voor de infectie van bladschimmels waren. Gebruikers van de BAS-app ontvangen voor hun percelen gerichte attenderingen bij hoge infectiekansen die onder andere gebaseerd zijn op de historie van het perceel.

Veldbijeenkomsten
De afgelopen week zijn in het Zeeuwse Oostdijk, het Groningse Nieuw Beerta en het Limburgse Baexem veldbijeenkomsten georganiseerd die goed werden bezocht. Hier werd onder andere aandacht besteed aan bladschimmelbeheersing en geïntegreerde onkruidbestrijding.
Op 14 juni wordt in het Drentse Nieuw-Balinge een bijeenkomst op het Cosun Onkruid Platform gehouden, waar diverse machines worden gedemonstreerd en verschillende methodes van geïntegreerde onkruidbeheersing in bieten en cichorei te zien zijn.

Video Impressie Praktijkdag Suikerbieten 2022