Eerste percelen sluiten de rijen

25 mei 2022

Na de recent gevallen neerslag zet de bovengrondse groei van de bieten door. De eerste (vroegst gezaaide) percelen in het Zuiden van Nederland sluiten deze week de rijen.

De beheersing van groene luizen vergt nog steeds aandacht. Schadedrempels worden regelmatig opnieuw overschreden, hoewel de populatie van natuurlijke vijanden ook toeneemt. Het advies blijft de actuele bladluissituatie op de IRS-site in de gaten te houden en percelen wekelijks te controleren.

Veldbijeenkomsten
Regionaal worden door de Agrarische Dienst veldbijeenkomsten en demonstraties georganiseerd gericht op onkruidbestrijding waar mogelijkheden en onmogelijkheden van mechanisatie worden gedemonstreerd en beperking van vergelingsziekte..
Op 31 mei wordt op proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta de Praktijkdag Suikerbieten gehouden in samenwerking met IRS en SPNA. Kennisuitwisseling over onder andere onkruidbeheersing, bodeminsecten en bladschimmels staat centraal. Tevens is er een bedrijvenmarkt.
In het Zeeuwse Oostdijk wordt tevens op 31 mei, in samenwerking met Sensus, IRS en CZAV, een demonstratie geïntegreerde onkruidbestrijding georganiseerd op het Cosun Onkruid platform. Bezoek aan deze demonstratie kan na opgave meetellen als verlenging voor de licentie uitvoeren gewasbescherming.

Video: Innovaties emissiereductie in bietenteelt – mechanische onkruidbestrijding