Aandacht voor beheersing bladschimmels

15 juni 2022

Begin deze week had ruim tweederde van de bietenpercelen in Nederland het gewas gesloten.

Begin deze week had ruim tweederde van de bietenpercelen in Nederland het gewas gesloten. Het Zuidwesten is met ruim 80% het meest ver, waar de Noordelijke klei met 45% iets later is. Na gewassluiting neemt, zeker met de verwachte hogere temperaturen, de kans op infectie van bladschimmels toe.
Daarom zijn Cosun Beet Company en IRS gestart met de bladschimmelwaarschuwingsdienst en de monitoring van infectiekansen via de BAS-app.

De bladschimmelwaarschuwingsdienst verstuurt regionaal SMS-waarschuwingen naar alle telers wanneer minimaal op twee percelen in de regio bladschimmels zijn gevonden.
Via BAS is met een netwerk van 750 sensoren in bietenpercelen in te zien wat de infectiekansen voor bladschimmels zijn geweest. Telers die de BAS-app gebruiken ontvangen op basis van deze infectiekansen een attendering per perceel. In deze attendering wordt ook rekening gehouden met de historie van het perceel zoals voorvruchten en eerdere bespuitingen wanneer deze door de bietenteler actueel in Unitip zijn geregistreerd.

Veldbijeenkomst Cosun Onkruid Platform
Afgelopen week zijn in Limburg en Drenthe veldbijeenkomsten over geïntegreerde onkruidbestrijding georganiseerd. In onderstaande video een impressie van de bijeenkomst in Limburg: