Volop bieten gezaaid

23 maart 2022

Afgelopen week zijn landelijk volop bieten gezaaid. In het Zuidwesten zit inmiddels ongeveer een derde in de grond, waar op de Noordelijke klei een voorzichtige start is gemaakt. Landelijk is 13%, een kleine 11.000 hectare gezaaid.
Kijk op Uitzaai-en-Overzaai-2022 (pdf) voor regionale cijfers.
De kwaliteit van het zaaibed valt niet tegen, maar vaak zijn wel meerdere werkgangen nodig om een voldoende fijn zaaibed te krijgen. Een bewerking met Cambridgerollen om het zaad goed bedekt en op vochtige grond te krijgen wordt veel gedaan. Ook worden pas gezaaide percelen bij beschikbaarheid van geschikt water sporadisch beregend.

Met hoge temperaturen deze week zet de inzaai door. De eerste gezaaide bieten komen inmiddels boven.
Bij aanhoudend droog weer neemt het risico op stuifschade toe. Het voorkomen van stuifschade aan jonge bietenplanten is belangrijk om opbrengstverlies of overzaai te voorkomen.
Met name op klei- en lösspercelen met een grof zaaibed kunnen slakken rondom het kiemblad en tweebladstadium voor schade zorgen bij vochtige omstandigheden. Voor telers die de zaaibedbereiding nog moeten doen is het IRS-advies een voldoende fijn zaaibed te maken, dit beperkt schade door slakken.

Betacal
Tot 1 april kunnen telers nog Betacal bestellen voor afname vanaf campagne 2022 via de Betacal Telerregeling. Voor levering dit voorjaar kan ook nog Betacal worden besteld via het ledenportaal, er is vooralsnog voldoende product voorradig.

De begin maart gezaaide bieten komen boven (Foto: Hanko Blok- Twitter)