Eerste bieten gezaaid

27 maart 2024

Half maart zijn de eerste bieten gezaaid. Ondanks de regenbuien zijn er tweede helft maart verspreid over het land toch bieten gezaaid. Eind maart was ruim 2% van het areaal gezaaid, 1850 hectare. Met de hogere temperaturen stonden 20 maart de eerste bietenplantjes boven de grond. Met de hogere toewijzing van 2% is het streven hetzelfde volume suiker komende campagne te produceren. Met het zaaivoornemen hebben telers 3,5% meer areaal ingepland.

Betacal

Afgelopen maand was gunstig weer om Betacal flow uit te rijden. Ruim 50 vrachten per dag per fabriek worden afgeleverd. Telers die nog een order hebben open staan, kunnen een afspraak maken voor aflevering met de vervoerder. Opgave voor deelname aan de Betacal telerregeling van 2024 kan nog tot en met 31 maart.

Alert zijn op bladluizen

Vanaf 2 april zullen de tellingen voor de bladluiswaarschuwingsdienst beginnen, mits op de telpercelen bieten boven staan. De eerste bladluizen zijn namelijk al gesignaleerd op bietenopslag en in tuinen. Wekelijks gaan medewerkers van Cosun Beet Company en Delphy groene bladluizen tellen op suikerbietenpercelen. De resultaten zullen te zien zijn op de ‘Bladluiswaarschuwingskaart’. Zie ook het IRS-bericht ‘Bladluiswaarschuwingsdienst start vanaf 2 april’.