Bijzonder natte oogstomstandigheden

02 november 2023

In de afgelopen periode is er extreem veel regen gevallen. De oogst van bieten loopt door, maar vindt onder natte omstandigheden plaats. Ook de verlading vanaf onverharde ligplaatsen gaat lastiger. Aan het begin van november moet nog 63% van het areaal gerooid worden. De weersvooruitzichten voor komende week zijn nog niet beter. Ondanks het slechte weer worden toch voldoende bieten gerooid en kunnen we de fabrieken op volle capaciteit laten draaien. Met inzet van loonwerkers en telers moet dit voor de komende week ook gaan lukken. Doordat de draagkracht van de grond niet op alle percelen oogst toelaat kan het zijn dat gereedligdata bij bepaalde opladers meer fluctueren omdat de laadvolgorde wijzigt.

Het suikergehalte blijft landelijk gemiddeld stabiel met een weekgemiddelde van 15,8%. Het tarra is door de natte rooiomstandigheden gestegen naar gemiddeld 11,4%.

Vorige week was Beet Europe in Noord Frankrijk. Innovaties werden getoond zoals robotisering in de teelt. Er werden rooidemonstraties gegeven met de nieuwste oogstmachines.

De bij Cosun Beet Company bestelde Toptex wordt uitgeleverd. Uiterlijk eind november worden de laatste rollen afgeleverd.