Aangemelde bieten met vorstschade met voorrang verladen

22 december 2022

Tot uiterlijk donderdagochtend 22 december om 7.00 uur konden telers bieten met vorstschade aanmelden om onder bijzondere voorwaarden-vorstschade te leveren. In totaal is circa 150.000 ton aangemeld. Deze bieten worden met voorrang verladen en verwerkt.

De kwaliteit van door vorst aangetaste bieten gaat zeer snel achteruit, waardoor haast geboden is deze bieten tijdig te rooien zolang deze nog in de suikerfabriek verwerkbaar zijn. Voor verlading wordt extra capaciteit ingezet.

Met de omslag naar relatief erg warm weer is het belangrijk om winddicht materiaal zoals plastic of bietendoek van de bietenhoop te verwijderen om te voorkomen dat de temperatuur in de bietenhoop te ver oploopt.
Vliesdoek, zoals Toptex, kan beter wel op de hoop blijven liggen om de hoop tegen neerslag te beschermen. Het is verstandig winddicht materiaal wel in de buurt te houden voor het geval vorstbescherming opnieuw nodig is.

Teeltvergaderingen
Vorige week zijn de teeltvergaderingen van Cosun Beet Company gestart. Alle leden zijn hier persoonlijk voor uitgenodigd. Kijk hier voor een overzichtskaart met de data en locaties.