260.000 ton onder bijzondere voorwaarden-vorstschade reeds verwerkt

24 januari 2024

Een groot deel van de aangemelde bieten voor de regeling zijn verwerkt. Hiervan moet nog ongeveer 60.000 ton nog geleverd worden. Deze bieten moeten ook nog voor twee-derde deel worden gerooid. Het is belangrijk dat eerst goed gecontroleerd wordt of de bieten nog van goede kwaliteit zijn. De agrarische dienst kan daarbij helpen. Bieten van onvoldoende kwaliteit kunnen niet geleverd worden. Dit geldt ook voor vorstbeschadigde bieten aan de hoop, deze moeten voor levering verwijderd zijn.

Afgelopen week hebben de fabrieken last gehad van groene delen van de met vorst gerooide bieten. De verwerkingscapaciteit was op die dagen lager. Met de onzekerheden van nog te rooien bieten en de verwerkingscapaciteit van de fabrieken is het goed om de daarvan afhankelijke actuele gereedligdatum op het Ledenportaal te volgen. Met de huidige temperatuur is het verstandig het winddichte afdekmateriaal van de bietenhoop te verwijderen.

Einddatum campagne

De fabrieken gaan ongelijk eindigen. Met de huidige gegevens is de verwachting dat Dinteloord 31 januari de laatste bieten verwerkt en fabriek Vierverlaten 4 februari. Met de actuele gereedligdatum is hiermee rekening gehouden.