TIJDIG OOGSTEN EN GOED BEWAREN VAN BIETEN

Voor het goed bewaren van bieten is een goede voorbereiding van belang. Hierbij is een juiste ligplaats maar ook het beperken van bewaarverliezen van belang. De Checklist voor beperken bewaarverliezen helpt u het verlies te beperken. Benut de rooibare dagen in november om rooibeschadigingen te beperken.

De flyer Hoe beperk ik bewaarverliezen? bevat tips voor zowel de korte als de lange bewaring. De optimale bietenhoop om bewaarverliezen zo veel mogelijk te beperken is een langgerekte hoop. De vorm en de hoogte van de hoop is dus van belang  voor een optimale bewaring.
Voor de langere bewaring is het belangrijk om geen zieke (lees: rotte) bieten, beschadigde bieten en veel tarra in de bietenhoop te krijgen. Een goede bewaartemperatuur is tussen de 0 en 8 graden. Het volgen van de temperatuur in de hoop is noodzakelijk om tijdig maatregelen te kunnen treffen. Daarnaast is het goed om de afmetingen van de hoop zo goed mogelijk af te stemmen op de afmetingen van de afdekmaterialen.

Over oogst en bewaring is veel onderzoek gedaan en nuttig advies beschikbaar:

              * Steekthermometers bij Suiker Unie zijn uitverkocht!

Afdekmaterialen en service

Voor het afdekken van uw bieten kunt u ook dit jaar weer gebruik maken van de service van de Agrarische Bedrijfsverzorging. Op dit kaartje vindt u informatie en de telefoonnummers.
Voor de genoemde afdek- en bevestigingsmaterialen kunt u terecht bij onderstaande verkoopadressen:

Toptex:
WPA Robertus (= importeur) / tel: 0597-413142
Er zijn verschillende diktes Toptex of ander vliesdoek te koop. Voor een goede werking adviseert Suiker Unie 110 gram per m2 vliesdoek te gebruiken. Alleen op Toptex hecht klittenband!
 
Set bevestigingsmaterialen, klittenband, Jupettes en Toptex is verkrijgbaar bij:
-              CZAV Wemeldinge / tel: 0113-629000
-              Agrifirm / tel: 088-4881210

Noppenfolie, plastic, zeilen, treviraband ed. zijn verkrijgbaar bij de lokale handel tuinbouw benodigdheden zoals:
-              Benfried bv / tel: 079-5931418
-              Horticoop / tel: 010-5241622

Goede bereikbare ligplaats