Cosun heeft kennisgenomen van het concept 8e Actieprogramma Nitraatrichtlijn (8e APN), dat vandaag is gepresenteerd door het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). We herkennen een aantal elementen die Cosun eerder bij de overheid heeft aangekaart en waar wij ons ook voor hebben ingezet. Het is positief dat het 8e APN inzet op doelsturing voor waterkwaliteit. Met deze insteek wordt gekozen voor een aanpak die telers meer ruimte geeft voor vakmanschap en ondernemerschap. Cosun zal de verdere uitwerking van de aanpak nauwgezet volgen, onder andere op de herziening van de bemestingsnormen. Deze normen hebben immers een grote invloed op de bedrijfsvoering en het verdienvermogen van onze leden.
Inhoud concept 8e APN
Een belangrijk onderdeel van het 8e APN is doelsturing, met ruimte voor telers om op basis van bedrijfsspecifieke metingen en maatregelen een uitzondering te krijgen op generieke maatregelen. Het is positief dat de minister erkent dat wanneer er door een teler gestuurd wordt op doelen, daar ook iets tegenover moet staan — zoals uitzonderingen op generieke maatregelen. Dit sluit aan bij de agenda van Cosun, onder andere via de aanpak met N-mineraalmetingen. De huidige voorstellen gaan ervan uit dat telers op basis van metingen en bedrijfsspecifieke maatregelen de mogelijkheid kunnen krijgen tot meer stikstofgebruiksruimte en tot een uitzondering op de ‘1 oktober’-maatregel en de verplichting van 1:4 (deels 1:3) rustgewassen. Dat zien wij als positief.
Het concept 8e APN bevat ook een onderdeel met generieke maatregelen, wat hoofdzakelijk een voortzetting is van het 7e APN. Het ministerie ziet doelsturing in het 8e APN als een gefaseerde invoering. Vanaf het 9e APN (2030) zou doelsturing dan volledig in de plaats kunnen komen van nog meer generieke maatregelen. In het concept 8e APN wordt ook een herziening van de stikstofgebruiksnormen aangekondigd. De nieuwe normen stelt het ministerie later vast op basis van een nog op te leveren advies van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM).
N-mineraalmetingen Groeikracht Cosun
De N-mineraalmetingen, die via Groeikracht Cosun bij Cosun-telers worden uitgevoerd, sluiten goed aan op wat nu wordt voorgesteld voor het 8e APN en de inzet van de sector om doelsturing mogelijk te maken. Deze metingen geven inzicht in de stikstofvoorraad in de bodem na de oogst en vormen daarmee een waardevol instrument voor doelgerichte bemesting en onderbouwing van uitzonderingen op generieke maatregelen. Ze dragen bij aan een praktijkgerichte benadering van het mestbeleid, waarbij vakmanschap en data hand in hand gaan. Zo kan Cosun samen met haar telers werken aan een toekomstbestendige, duurzame teelt.