Meer over Toptex<sup>®</sup>

Meer over Toptex​®

De bietenhoop op het juiste moment afdekken leidt doorgaans tot betere bewaarresultaten. Dit is gebaseerd op IRS bewaaronderzoeken over meerdere jaren. Het afdekken van de bewaarhoop kan leiden tot: minder grondtarra, suikergehalte op peil, minder schimmel en rot, hogere financiële opbrengst. Dit geldt voornamelijk bij langere bewaring. Meer informatie over bewaring en afdekken is te vinden in de teelthandleiding van het IRS.

Voordelen van Toptex.

Toptex® is de merknaam van het vliesdoek geproduceerd door TenCate Geosynthetics. Dit vliesdoek is ademend, waardoor er ventilatie plaats kan vinden. Door de gebruikte stof kan er klittenband aan worden gehecht, hierdoor is het eenvoudig vast te leggen. Ook beschermt Toptex® tegen neerslag, denk hierbij aan regen en natte sneeuw. Bij vorst is echter wel aanvullend materiaal nodig. Toptex® biedt bescherming tegen lichte vorst in windvrije situaties, maar de onvoorspelbaarheid van het weer maakt het lastig om hier eenduidigheid over te bieden.Daarnaast heeft Toptex® een levensduur van gemiddeld vijf tot tien jaar, zeker met goed gebruik van het product.

Praktische tips voor het afdekken.

Maak gebruik van de goed rooibare dagen in november om alle bieten te rooien die na 1 december geleverd worden. Het is belangrijk om deze bietenhopen een week na het rooien af te dekken met vliesdoek of direct na het rooien als veel regen wordt voorspeld.
Hoewel Toptex® beschermt tegen neerslag is bij aanhoudende vorst extra bescherming nodig in de vorm van aanvullende materialen. Het meest gebruikt hiervoor is landbouwplastic en bietendoek. Toptex® vergemakkelijkt het aanbrengen van aanvullend materiaal.

Om vele jaren de aangekochte Toptex® te kunnen gebruiken, is het belangrijk na het gebruik de Toptex® goed op te laten drogen voor het in de opslag te plaatsen. Sla het binnen of onder een afdak op, om het te beschermen tegen direct zonlicht. Verhinder ook dat muizen en/of ratten eraan kunnen knagen door het van de grond af te plaatsen.

Formaten
Cosun Beet Company biedt Toptex® aan in twee formaten:
12,4 x 20 meter (geschikt voor muis verladingen, 1 rol dekt ongeveer 125 ton suikerbieten)
14,5 x 25 meter (geschikt voor overige verladingen, 1 rol dekt ongeveer 180 ton suikerbieten)

Toptex® is ook geschikt voor het afdekken en drooghouden van cichoreihopen.

Aanvullende producten
Op het moment biedt Cosun Beet Company geen aanvullende producten aan. Voor het vastleggen van de Toptex® of bij vorst zijn mogelijk aanvullende materialen nodig. Deze zijn in de meeste gevallen via uw lokale winkel te verkrijgen.

Bestel- & Levertijden
Bestellingen kunnen worden geplaatst tot en met 10 september 2023.
De bestellingen worden naar verwachting in oktober 2023 afgeleverd. De uiterlijke levertijd is 15 november 2023.

Kosten & Betaling
Het prijsoverzicht van Toptex® staat in de Toptex®-flyer welke naar Cosun-leden is gestuurd en terug te vinden is op het ledenportaal. De prijzen zijn excl. BTW en verzendkosten. De verzendkosten bedragen per bestelling (€60,00) (excl. BTW). De kosten voor de Toptex® worden verrekend met de uitbetalingen van de bietenleveringen. Dit betekent dat de kosten voor de Toptex® niet direct bij de bestelling hoeven te worden betaald.

Bestellen?
Cosun Beet Company kan Toptex® tegen een scherpe prijs aanbieden aan haar leden. Dit komt deels omdat het precieze aantal rollen dat verkocht wordt, ook besteld wordt bij de leverancier. Cosun Beet Company heeft dus geen voorraad aan rollen Toptex®.
Toptex® wordt in een oplage van minimaal 2 rollen van hetzelfde formaat verkocht.
Ga hier naar onze bestelpagina.

Vragen?

  • Voor vragen over de levering en het transport kunt u terecht bij: De Groen Transport via 0166-612315
  • Voor vragen over de Toptex® en garantie van het product kunt u terecht bij: Francis Pype via francis@pypeagt.be of 0032-475872030
  • Voor vragen over advisering kunt u terecht bij uw contactpersoon of agrarischedienst@cosunbeetcompany.com.

Toptex® is een geregistreerde handelsnaam van TenCate Geosynthetics