Voor het eerst nat in het veld

Nieuws Image
02 oktober 2019
De bietenverwerking verloopt op beide fabrieken goed. Het suikergehalte is weer gestegen naar 16,7%. De lokaal grote hoeveelheid regen van de afgelopen dagen zal na lange periode van droogte invloed hebben op het verdere verloop. Voor actuele kwaliteit gegevens kijk hier.
 
Voor het eerst in 2019 hebben we te maken met natte omstandigheden. Overal heeft het behoorlijk geregend, in het noorden regionaal meer dan 100 millimeter. Onder dergelijke omstandigheden kost vooral op de kleigronden het enige tijd om het water te laten doorzakken. De gort droge ondergrond kan nog heel wat water bergen alvorens er sprake is van verzadiging. Landelijk totaal is de bietenvoorraad voldoende. In enkele regio’s zijn de voorraden erg beperkt. Voorafgaand aan de voorspelde regen voor afgelopen dagen is door bietentelers en loonwerkers proactief gereageerd met tijdig oogsten. In enkele regio’s in het noorden is de voorraad momenteel krap. De verwachting is dat de oogstwerkzaamheden voor suikerbieten snel weer wordt opgepakt. Vanuit het zuidoosten wordt gemeld dat het oogsten van de bieten na de regen nu eindelijk een stuk beter gaat. De grond is zacht geworden waardoor de bieten gemakkelijker uit de grond kunnen komen.
 
Gereedligdatum bieten.
Bietentelers kunnen vanaf 1 oktober via het Ledenportaal de gewenste gereedligdatum voor de bieten volgen. De gereedligdatum die in augustus verzonden is, kan in de loop van de campagne door diverse redenen wijzigen. Dat kan omdat de opbrengstverwachtingen regelmatig worden bijgesteld en doordat de bietenverwerking kan afwijken van de geplande capaciteit. De afnameplanning wordt hierdoor regelmatig aangepast. Door deze afwijkingen kan de gereedligdatum voor de bietenteler wijzigen, waardoor hij het rooimoment kan aanpassen en beter kan inspelen op optimale bewaring van de bieten. Met dit actuele inzicht in de afnameplanning wordt de informatievoorziening naar de bietentelers weer verder verbeterd.