Volop oogstwerk

Nieuws Image
23 oktober 2020
Afgelopen week zijn er veel akkerbouwproducten gerooid, waaronder ook bieten. De weersomstandigheden waren nu iets beter dan de voorgaande weken. Telers die ingepland staan om te leveren rooiden ook. We konden daardoor ook vrijwel overal volgens de planning de bieten afnemen.
Het suikergehalte blijft tegenvallen. Over de 4e campagneweek was het gemiddelde suikergehalte 15,9%. Op basis van het weer kunnen we wel enige stijging verwachten. De tarra stabiliseerde op 11,6%. Daar is te verwachten dat we een daling zullen zien.
Klik hier voor regionale kwaliteitscijfers. Met name in de noordelijke gebieden valt het gehalte tegen.
Overigens zien we ook in de landen om ons heen dat de suikergehaltes tegenvallen. De typische groeiomstandigheden dit jaar zullen daar debet aan zijn.
De lagere gehaltes beteken ook een lagere suikerproductie. Analisten stellen hun prognoses ook fors naar beneden bij en voorspellen een flink lagere productie dan consumptie. Dat betekent een afname van de voorraden in Europa.

Cercospora
Ook zien we in heel veel teeltregio’s in Europa een aanzienlijk optreden van cercospora. Ook in ons land is dat helaas het geval. Bestrijding heeft nu geen nut meer, klik hier voor IRS-bericht. Maar het is wel belangrijk de aantasting in de toekomst zo goed mogelijk te beheersen. Daarbij hoort ook zorgvuldig omgaan met bladresten bij de oogst. Zie voor meer informatie het IRS-bericht ‘Let op bladresten bij de oogst’. 

Foto: IRS