Teeltvergaderingen digitaal

Nieuws Image
02 december 2021
Door de Corona maatregelen hebben we de fysieke vergaderingen geannuleerd en gaan we de teeltvergaderingen digitaal houden. In de digitale bijeenkomsten worden actualiteiten, ontwikkelingen en toekomstperspectief van de bietenteelt besproken. Voor en tijdens de bijeenkomsten is er de gelegenheid tot stellen van vragen. Hieronder een overzicht op welke dag voor welke regio de vergadering wordt georganiseerd. Voor alle regio’s wordt een middag- en een avondbijeenkomst gehouden. De exacte tijden volgen in de uitnodiging die binnenkort wordt verzonden.
 
Rooi bieten tijdig
De weersomstandigheden voor de oogst zijn veranderd. Er vallen regelmatig buien en de temperatuur gaat omlaag. Afgelopen maandag stond nog 18% van het areaal in de grond. Dit varieert van 8% in diverse kleigebieden tot 30% op zandgronden zoals Drenthe en Groningen zand. Advies is om de bieten tijdig te oogsten. En als de bieten gerooid zijn, wacht dan niet te lang met het afdekken met vliesdoek/Toptex, zoals te lezen in dit IRS-bericht. Zie daarvoor ook het advies dat ‘Bewaaradvies – Neerslag’ geeft. Vliesdoek is niet genoeg ter bescherming tegen vorst, zie voor aanvullende maatregelen: ‘Bewaaradvies – Vorst’.  In de BAS app is de temperatuur van bewaarhopen verspreid over Nederland te volgen.
De kwaliteit van de geleverde bieten zit op een mooi niveau. Afgelopen week was het gemiddelde suikergehalte 17,2%, 91 WIN en 11,1% tarra. Kijk voor regionale weekcijfers op Cosun - Ledensite - Weekcijfers (cosunleden.nl).

Digitale teeltvergaderingen
Zuid-West Nederland Woensdagavond 15 december
  Maandagmiddag 20 december 
   
Zuid-Oost en Oost Nederland Dinsdagmiddag 14 december
  Maandagavond 20 december
   
Noord-Oost Nederland Dinsdagavond 14 december
  Dinsdagmiddag 21 december
   
Midden-West Nederland Donderdagmiddag 16 december
  Dinsdagavond 21 december