Suiker naar 16,5%

Nieuws Image
26 september 2019
Nu uit nagenoeg alle gebieden bieten worden geleverd krijgen we een goed beeld van de eerste signalen over de opbrengst. Het suikergehalte is met 16,5% relatief hoog, de wortelopbrengst zal met circa 82 ton per hectare iets lager uitkomen dan eerder verwacht. De verwachte gemiddelde suikeropbrengst blijft onveranderd op 14 ton per hectare. Voor regionale kwaliteit cijfers kijk hier.
 
Regionaal is het nog steeds erg droog. In het oosten en zuidoosten zien we in verschillende regio’s aan de stand van de bieten veel overeenstemming met vorig jaar. De hoeveelheid neerslag is hier erg wisselend geweest van enkele millimeters tot soms bijna 100 millimeter. Op sommige percelen is in de afgelopen week zelfs nog beregend. In deze gebieden lijkt het erop dat de groei gemiddeld achter blijft bij de rest van Nederland. Ook het rooien van de bieten uit de harde grond is niet eenvoudig. Bij een te hoge snelheid ontstaat extra bietverlies. Het slap hangend en verdorde blad is moeilijk volledig te verwijderen. Zie ook het IRS-bericht ‘Tips voor een geslaagde bietenoogst’. 
Uit alle regio’s krijgen wij signalen dat de aantasting door cercospora nog steeds uitbreidt. De uitbreiding van cercospora die nu in het veld zichtbaar wordt is het gevolg van infecties van de afgelopen weken. De ernst van de aantasting kan erger worden door het versneld afsterven van aangetast blad. Een bespuiting op dit moment heeft nauwelijks of geen effect meer. Let bij een eventuele fungicidenbespuiting op de veiligheidstermijn tussen laatste bespuiting en de oogst.
Over het algemeen zijn de bieten aan de hoop goed gezond. Bij de beoordelingen aan de hoop ziet onze buitendienst weinig ziektebeelden zoals Rhizoctonia.