Opbrengstverwachting 82 ton per hectare

Nieuws Image
05 augustus 2020
Cosun Beet Company verwacht een bietenopbrengst van 82 ton wortel per hectare en een suikeropbrengst van 13,8 ton per hectare. Dit is een lagere opbrengst dan het gemiddelde van de laatste 5 jaar dat op 14,2 ton suiker per hectare staat. 
De omstandigheden in de komende maanden kunnen de verwachting nog doen veranderen. Belangrijk zal vooral de hoeveelheid neerslag zijn, met name op de lichte grond waar nu ook al op veel plaatsen slapende bieten waar te nemen zijn. Zijn er binnen het perceel scherpbegrensde plekken, dan is het advies om te kijken wat het verschil tussen de slapende en de niet-slapende bieten veroorzaakt. Bekijk daarvoor de wortels van de biet uit een gezonde plek en een plek waar ze slapen, zie voor meer informatie het IRS-bericht ‘Achterhaal oorzaak slapende bieten’.

Campagne start op 22 september
Cosun heeft besloten om de campagne op dinsdag 22 september van start te laten gaan in de beide fabrieken in Nederland. De telers krijgen volgende week de definitieve campagne-indeling, die wordt dan op het ledenportal geplaatst.
De start is later dan vorig jaar, toen de campagne relatief vroeg startte op 6 september. De gematigde opbrengstverwachting en de wens van veel telers om niet te vroeg te willen beginnen met leveren heeft mede de startdatum van de campagne bepaald.
Bij de huidige oogstverwachting is een campagnelengte van 18 weken voorzien.

foto: Sanne van Hassel