Cosun Onkruid Platform, een Groeikracht project

Nieuws Image
30 juni 2021
Het is een uitdaging om met de toegelaten herbiciden alle onkruiden aan te kunnen pakken in de suikerbieten en cichorei. Daarnaast zien we middelen verdwijnen en nauwelijks nieuwe middelen een toelating krijgen. Het beleid is om het gebruik van chemische gewasbescherming verder te verlagen.
 
Beide ontwikkelingen zijn aanleiding om het Cosun Onkruid Platform (COP) aan te leggen. Op een perceel bieten en cichorei worden verschillende chemische en mechanische systemen van onkruidbeheersing uitgeprobeerd. Machinefabrikanten en ontwikkelaars krijgen de ruimte hun machines in te zetten. De resultaten worden teelt- en kosten-technisch en  beoordeeld. Succesvolle concepten en idee├źn kunnen zo snel in de praktijk worden opgepakt. Het COP ligt dit jaar in Baexem.  De opzet is vanaf 2022 in meerdere regio’s jaarlijks een dergelijk platform te organiseren.
 
Op dit moment hebben de deelnemende machines in verschillende strategie├źn het onkruid bestreden. Naast diverse schoffelmachines (met camera-besturing) is gewerkt met een onkruidbrander,  wiedeggen en een spotsprayer.
 
Een video-update en meer achtergrond vindt u op de website van Groeikracht.