Lage opbrengsten in Europa; Campagne van start

Nieuws Image
25 september 2020
De fabrieken van Cosun Beet Company zijn 22 september opgestart. Het streven is om de fabrieken binnen één week op volle capaciteit te krijgen. De oogst van de bieten is onder droge omstandigheden gestart, zie voor oogsttips het IRS-bericht. Nu is nog weinig te zeggen over de wortelopbrengsten. De kwaliteitscijfers zijn gunstig met circa 7% tarra en 16% suiker. In het noorden van het land zijn de suikergehaltes gemiddeld nu lager dan in het zuiden. Het zonnige weer van afgelopen weken en de lagere temperaturen in de nachten hebben positief bijgedragen aan de kwaliteit van de bieten. Het mooie weer zorgde ook voor een vlotte levering van Betacal.
 
Cosun Beet Company verwacht een opbrengst van gemiddeld  13,9 ton suiker per hectare. Dat is lager dan het meerjarig gemiddelde. De droogte heeft schade gegeven en het vergelingsvirus en de bladziekten drukken ook de opbrengst.
 
Lage opbrengsten in Europa
 
Ook elders in Europa spelen deze factoren een rol en verwachten de bietverwerkers  opbrengsten die duidelijk onder het gemiddelde liggen. Landen als Frankrijk en Polen hebben een flink lagere opbrengst dit seizoen. Voor de EU-28 is de verwachting voor de suikerproductie behoorlijk lager zal zijn dan vorig jaar, en nog niet aan de 17 miljoen ton suiker zal komen.
De late contractering van suiker door de levensmiddelensector in het vierde kwartaal van 2020 zal samenvallen met toenemende onzekerheid over de beschikbaarheid van suiker uit de komende oogst.