Inzaai bieten van start

Nieuws Image
06 april 2023
Maart is bovengemiddeld nat verlopen. Nu droger weer verwacht wordt kan binnenkort de inzaai van bieten van start. Iedere dag later zaaien kost opbrengst. Te vroeg zaaien wanneer de grond nog onvoldoende bekwaam is kan problemen veroorzaken. Het IRS geeft tips voor het maken van een goed zaaibed en het hanteren van een lage bandenspanning bij zaaibedbereiding.
Begin maart is landelijk ruim 400 hectare gezaaid. Hier staan de bieten inmiddels boven de grond met hoge plantaantallen.
 
Teeltvoorschrift ‘vergelingsziekte’ aangepast
In het nieuwe NVWA-teeltvoorschrift ‘vergelingsziekte’ staat dat in heel Nederland resten van hopen suikerbieten, voederbieten en rode bieten voor 15 maart opgeruimd moeten zijn als daar bladvorming op aanwezig is. In het nieuwe teeltvoorschrift is ook opgenomen dat suikerbieten, voederbieten en rode bieten op percelen van vorig jaar voor 15 april bestreden dienen te worden als deze opnieuw uitlopen. Lees meer hierover in ‘Teeltvoorschrift vergelingsziekte geactualiseerd’.
 
Aanbod bladschimmelsensor – nu tijdelijk zonder abonnementskosten
Het is vanaf nu weer mogelijk een bladschimmelsensor te bestellen. De juiste timing van bespuitingen is essentieel voor een geslaagde bladschimmelbeheersing. De bladschimmelsensoren maken het mogelijk bladschimmels gerichter te bestrijden. De sensor meet perceel specifiek de temperatuur en luchtvochtigheid in het bietengewas, op basis waarvan infectiewaarden voor bladschimmels worden berekend. Dit helpt bij het bepalen van het juiste bespuitingsmoment.
 
Via de BAS-app zijn de infectiewaarden van de sensoren in te zien. De app stuurt tevens een perceel specifieke attendering wanneer de infectiewaarde en het infectierisico van een perceel daar aanleiding toe geven.
D sensoren zijn een belangrijk onderdeel van een geslaagde bladschimmelbeheersing. Cosun Beet Company wil het gebruik van de sensoren verder stimuleren. Dit jaar neemt Cosun Beet Company de abonnementskosten voor de sensoren voor hun rekening!
 
Voor het bestellen van sensoren geldt: op = op. Vanwege de levertijden wordt aangeraden uiterlijk eind april te bestellen. De sensor wordt rond 1 juni uitgeleverd. Kijk voor meer informatie en bestellen op https://www.cosunleden.nl/teelt/bladschimmels