Groeipunt 17 juni

Nieuws Image
24 juni 2020
Na de regen van afgelopen week zit de groei er goed in. Ook op de kleipercelen trekt de gewasontwikkeling goed bij. Heel opvallend is dat na enkele maanden veel van het droogleggend bietenzaad alsnog is gekiemd.  Het groeipunt komt uit op 17 juni en ligt in de lijn van het langjarig gemiddelde. Het groeipunt geldt echter voor percelen zonder opkomstproblemen. Voor de groei- en opbrengstverwachting van 13 ton suiker per hectare is een correctie van de regionaal vertraagde opkomst wel verwerkt.
 
Gebied Groeipunt 2020   Groeipunt vijf jaar gemiddeld
Zeeuws Vlaanderen 10-jun   12-jun
Zeeuwse eilanden 11-jun   14-jun
West brabant 18-jun   14-jun
Hollanden 16-jun   17-jun
Oost en zuid Flevoland 13-jun   12-jun
Noordoostpolder 14-jun   16-jun
Noordelijke klei 20-jun   19-jun
Noordelijke zand 25-jun   21-jun
Noordelijke dal 23-jun   21-jun
Gelderland e.o. 15-jun   14-jun
Oost brabant 13-jun   17-jun
Limburg 12-jun   18-jun
       
Totaal 17-jun   17-jun
 
Inmiddels meer dan 1000 BAS app gebruikers
Nu de bladschimmel monitoring actief is wordt hiervan veel gebruik gemaakt. De toegang tot deze informatie via de BAS app maakt het gemakkelijk regelmatig de situatie te controleren. De bladschimmelsensoren hebben op verschillende plaatsen al verhoogde infectiewaarden gesignaleerd. In deze gevallen is het advies het gewas vanaf nu wekelijks te controleren op aanwezige aantasting door bladschimmels. Zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid zijn bepalend voor de ontwikkeling van schimmels. De sensoren geven op basis hiervan de mate van infectiekans weer. Is gedurende de gehele dagelijkse meting de luchtvochtigheid onder de 85%, dan is de infectiekans gelijk aan nihil en laat de app geen waarde zien.
De BAS app is nu nog alleen toegankelijk voor Cosun leden. Binnenkort wordt het gebruik van de app voor adviseurs en andere belangstellenden opengesteld.