AANMELDEN NIEUWSBRIEF


 Security code

De kop is eraf

Nieuws Image
25 maart 2020
Verdeeld over Nederland is de eerste 300 hectare bieten gezaaid. Met het huidige mooie weer wordt nu meer gezaaid. De grond is echter zeker nog niet overal goed genoeg.  

De gronden waar in het najaar is geploegd zijn bovenop heel fel opgedroogd maar zijn onderin vaak nog erg nat. “De drains lopen nog”, wordt regelmatig bevestigd. Vooral de echte zware klei is hard en gemeen. De ervaringen tot nu toe wijzen uit dat het zaadbed in een werkgang keer klaarleggen niet zo gemakkelijk zal gaan. Op de lichtere gronden waar de hoofdgrondbewerking in het voorjaar wordt uitgevoerd lijkt dit probleem minder groot. Maar ook daar zijn veel percelen nog niet toe aan het zaaien van de bieten.
De veldwerkzaamheden volgen nu in hoog tempo. Met het huidige stabiele weer kan de algemene achterstand snel veranderen.

Toewijzing 2020 blijft ongewijzigd
Verschillende telers hebben geïnformeerd of de toewijzing voor dit jaar, gezien de huidige marktsituatie, ongewijzigd blijft. De vraag is begrijpelijk maar Cosun wijzigt de toewijzing niet. De afzetdaling is beperkt en voor volgend jaar onvoorspelbaar.
De geplande productie van 2020 is nodig om, ook bij een geringere afzet, de klanten te kunnen beleveren. Zonder afzetdaling zou het areaal aan de krappe kant zijn geweest.

Volg teeltactualiteiten op de voet met de IRS-nieuwsbrief
Regelmatig brengt het IRS via e-mail een nieuwsbrief uit met daarin de meest actuele en recente informatie op het gebied van de bietenteelt. Bent u al geabonneerd? Zo niet, klik hier voor de gratis IRS-nieuwsbrief.

Aanbod sensor in bieten
Na twee succesvolle jaren van ervaringen met sensormetingen in het bietengewas start Suiker Unie met een pilot voor bietentelers om zelf ervaringen op te doen. De bietenteler kan de bladschimmelbestrijding verbeteren door de ondersteuning van de bieten-microklimaatsensor. De ontwikkeling is voor het eigen perceel te volgen via het Bieten Advies Systeem (BAS). Het aanbod is beperkt. Lees hier meer informatie de of bestel direct
SensorFlyer.jpg