Cosun Beet Company 100% eigenaar van handelshuis Limako

Nieuws Image
08 juni 2021
Cosun Beet Company is sinds mei 2021 100% eigenaar geworden van het internationaal handelshuis Limako bv. Daartoe heeft ze in goed overleg de resterende 49% van de aandelen overgenomen van ED&F Man, een van de grootste suikerhandelaren ter wereld. Met Limako heeft Cosun Beet Company maximale flexibiliteit met betrekking tot import/ export en het benutten van nieuwe business kansen die na het einde van de quota markt zijn ontstaan.

Limako is in 1968 opgericht als joint-venture met ED&F Man om de Europese suikeroverschotten te exporteren naar de wereldmarkt. De laatste jaren zijn daar steeds meer activiteiten bijgekomen, waaronder suikerimport.
“Inmiddels zijn we een dynamisch internationaal handelshuis dat met haar kennis en ervaring snel kan inspelen op oogstschommelingen in Europa”, licht Managing Director Daniël Kerkhof toe. “Wij ontsluiten hoogwaardige en strategische afzetmarkten buiten de EU, waarmee we grote volume schommelingen in Europa kunnen opvangen. Bij krapte importeren we suiker van de wereldmarkt. Daarvoor hebben wij ons ontwikkeld tot specialist in de internationale container logistiek waarbij we de suiker -just in time- bij onze klanten wereldwijd kunnen leveren. Verder vertalen wij markt & prijsontwikkelingen op de wereldmarkt in concrete opties voor onze partners. Ten slotte adviseren we over het afdekken van prijsrisico’s.”

Eigen beslissingen
“Met onze ambitie om verder te internationaliseren, was het dan ook onze wens om geheel eigenaar van Limako te worden”, vertelt Paul Mesters, CEO van Cosun Beet Company. “We willen vrij zijn om, conform onze strategie en visie, op de wereldmarkt geheel onze eigen koers te varen. Met Limako als speerpunt. Door 100% eigenaarschap kunnen we onze ideeën beter tot volle bloei brengen. Waarbij Limako als zelfstandig en onafhankelijk handelshuis blijft opereren. Overigens blijft ED&F Man een gewaardeerde internationale businesspartner voor Limako en Cosun Beet Company. Daartoe hebben we een nieuwe samenwerkingsovereenkomst afgesloten.”