Bladschimmels: Blijf opletten

Nieuws Image
14 juli 2021
Inmiddels is op een groot aantal percelen een eerste bladschimmelbestrijding uitgevoerd. Zeker in risicogebieden en percelen met hoge infectiedruk moeten we er bovenop zitten.
De bespuitingen zijn veelal uitgevoerd op basis van gegevens van de bladschimmelsensoren en de verzonden attenderingen, BAS app en/of bladschimmelwaarschuwingen.

Zie hier de nieuwe functionaliteiten in BAS app

Gezien de ervaringen van de laatste jaren is het noodzakelijk de situatie in uw perceel goed te volgen. Telers met een sensor worden ondersteund door inzicht in de actuele infectiewaarden. De tijdige eerste bespuiting, maar ook de tweede zijn cruciaal voor de bladschimmelbeheersing. In de periode juni-juli wordt veel nieuw blad gevormd. Vanwege de bladgroei kan het noodzakelijk zijn om ongeveer twee weken na de eerste bespuiting de tweede behandeling uit te voeren. Controleer het bietenperceel wekelijks op bladschimmelaantasting. Het eindresultaat van een geslaagde bladschimmelbeheersing wordt vaak in deze periode bepaald.

Wissel af
Zorg ervoor dat u de middelen voldoende afwisselt. Daarmee wordt resistentieontwikkeling door de schimmels voorkomen. Het advies is bij elke bespuiting een uitvloeier, zoals Promotor, toe te voegen. Dit versterkt de werking van het gewasbeschermingsmiddel. Zie ook ‘Vergroten effectiviteit van de bespuitingen tegen bladschimmels’.