AANMELDEN NIEUWSBRIEF


 Security code

50% gezaaid

Nieuws Image
08 april 2020
De vroegst gezaaide bieten staan al deels boven. Voldoende aansluiting met vocht is een voorwaarde maar op de zware grond lastig te realiseren. De uitzaai verloopt landelijk gelijkmatig.
 
Daar waar het zaadje voldoende aansluiting heeft met vocht verloopt de kieming met de hoge temperatuur erg vlot. Bij tellingen op deze percelen die het vroegst gezaaid zijn zien we nu al een goede opkomst, zie ook het IRS-bericht ‘Opkomst volgen met IRS-opkomstapplicatie’. De nachtvorsten van afgelopen week hebben geen schade toegebracht.
Daarentegen is het vooral voor de zwaardere gronden anders. Met een grof liggend zaaibed ligt het zaad deels droog. Daarom wordt in de kleigebieden beregend zowel voor als na het zaaien. Er zijn ook telers die wachten met zaaien tot er regen valt. Op de lichte gronden zien we deze problemen niet, waardoor hier de zaai in hoog tempo verloopt.
Inmiddels hebben ons de eerste meldingen van muizenschade bereikt. Zolang het bietenzaad nog niet gekiemd is helpt alternatief voer schade te voorkomen, zie ook dit korte filmpje van IRS
 
Restzaad mag in 2021 worden opgebruikt
Eerder hebben wij gemeld dat de toelating van het middel Vibrance SB, met de werkzame stof metalaxyl-m, gebruikt in het pillenzaad waarschijnlijk niet verlengd zou worden. Recent is definitief bekend geworden dat het middel in suikerbieten geen verlenging krijgt. Er is echter wel besloten dat het restzaad van dit jaar mag worden opgebruikt tot 1 juni 2021. Dat betekent dat bietenzaad met Vibrance SB bewaard mag worden om volgend jaar alsnog te gebruiken, zie ook het IRS-bericht ‘Bewaren restzaad Vibrance SB is mogelijk’.