Aanmelden nieuwsbrief

Ja, ik wil me abonneren op Cosun nieuws.

 Security code

Zaaidatum twee weken later

Nieuws Image
09 mei 2018
De bieten zijn nagenoeg allemaal gezaaid. Na een lange zaaiperiode met verschillende onderbrekingen is de gemiddelde zaaidatum uitgekomen op 16 april. Dat is bijna twee weken later dan we de laatste jaren gemiddeld hebben gezien. Inmiddels is circa 200 hectare overgezaaid als gevolg van korstvorming en vreterij.
 
De hoge temperaturen van de laatste dagen zijn goed voor de ontwikkeling van de bieten. De groei zit er goed in. Wel wordt uit alle teeltgebieden gemeld dat op de laatst gezaaide percelen korstvorming de opkomst bemoeilijkt. Een kleine 100 hectare is inmiddels om deze reden overgezaaid. Er worden allerlei acties uitgevoerd om de opkomst van de bieten te helpen: inzet van korstbrekers en beregenen. De effecten met beregenen zijn positief, zie ook ‘Maatregelen die u kunt treffen bij korstvorming’.
 
Vreterij door insecten blijft de aandacht vragen. Op percelen met voorvrucht grasland en groenbemesters zijn veel emelten waargenomen. Ook vreterij door ritnaalden komt regelmatig voor. Zie voor foto’s en beschrijvingen het IRS-berichtNieuws uit de bietenkliniek: schade door bodeminsecten’.


Foto: Emelt doet schade aan de bieten