Zaai bijna afgerond

Nieuws Image
17 april 2019
Begin deze week was 87% gezaaid en zal naar verwachting deze week geheel worden afgerond. De enkele weken geleden gezaaide bieten staan er goed op. Door de droogte is er enige zorg over de kieming en opkomst van de later gezaaide bieten.
 
Op de eerst gezaaide percelen staan ruim voldoende planten, maar hebben de groei nog niet echt te pakken. Gezien de weersverwachting met hoge temperatuur zal dit de komende week wel gaan gebeuren.
Voornamelijk op de zuidelijke kleigronden is het zaaibed droog en is er enige ongerustheid over de opkomst. Er bestaat een risico op ontstaan van tweewassigheid. Er zijn verschillende bietenpercelen gerold om het zaaibed aan te drukken. Er wordt inmiddels op bietenpercelen om verschillende redenen beregend, zowel vanwege droog liggend zaad als om de korst te breken. Ook op de lichtere kleigronden van Oost Flevoland is er melding van enige korstvorming. Zie ook het IRS-bericht ‘Korst breken om jonge plantjes boven te krijgen’. In noord Nederland heeft het in het afgelopen weekend iets geregend, waardoor het zaaibed net voldoende vochtig is geworden.

Vorstschade valt mee
De nachtvorsten hebben vrijwel geen schade aangericht, met uitzondering van enkele percelen in Limburg en het oosten van Brabant. Leg telstroken aan om de opkomst en/of schade door vorst en het overblijvende plantaantal goed te kunnen bepalen. Zoals het er nu uit ziet is er schade ontstaan in de bieten gezaaid rond eind maart. In Wanroij is om deze reden inmiddels 3 hectare overgezaaid.
In de Haarlemmermeer en in noord Limburg is in totaal 15 hectare overgezaaid in verband met muizenschade. In het noorden worden deze week de eerste bespuitingen tegen onkruid uitgevoerd. Zie ook het bericht ‘Adviesprogramma onkruidbestrijding in suikerbieten weer actueel’.


Rollen met Cambridge

Vorstschade Wanroy