AANMELDEN NIEUWSBRIEF


 Security code

Vroegbestelling bietenzaad

Nieuws Image
30 augustus 2018
De teeltvoorbereiding voor seizoen 2019 is alweer begonnen met bestellen van het bietenzaad. De eerste bestelperiode is opengesteld en sluit op 5 september. Bij vroeg bestellen geldt een korting op de prijs per eenheid zaad.
 
Het advies is nu bietenzaad met extra korting te bestellen. Alleen in de categorieën bietencysteaaltjes en standaard rhizomanie worden nieuwe rassen verwacht. Voor de andere categorieën is dit niet het geval. Nieuwe rassen zijn veelal beperkt beschikbaar en, indien ze de eindstreep halen, pas in december te bestellen. Daarom is het verstandig om (gedeeltelijk) uit het huidige assortiment te kiezen, zie ook dit IRS-bericht.
Inmiddels zijn circa 10.000 eenheden besteld. Voor het eerst wordt op basis van diverse informatiebronnen per perceel een aanbeveling gegeven. In de bestelprocedure via het ledenportaal van Cosun wordt op basis van de keuze van het bietenperceel in 2019 een aanbeveling gegeven voor resistentiekeuze en keuze voor insecticide in de pil ja of nee. Vanwege het verbod op gebruik van neonicotinoïden wordt nu Force als insecticide aangeboden. Force heeft een beperktere werking tegen insectenplagen.
Deze wijze van perceelgerichte aanbevelingen aan bietentelers is de eerste stap. Suiker Unie gaat verder met het ontwikkelen van perceelgericht aanbevelingen van teeltmaatregelen. Belangrijke bron van informatie is teeltregistratie in Unitip. Daarom is het goed dat vanaf dit jaar alle bietentelers hieraan meedoen.