Voorraad bieten voldoende

Nieuws Image
04 november 2021
Voor de afgelopen week werd veel regen voorspeld. Dat is ook in vele regio’s uitgekomen. In de meeste gebieden zijn vanwege de verwachte weersomstandigheden veel bieten gerooid. In totaal is er voldoende voorraad om de fabrieken van bieten te voorzien.
Het tarrapercentage is opgelopen naar 10%, voor deze periode nog positieve cijfers. Het suikergehalte was afgelopen week 17,1%. Het gehalte varieert van 16,3% in de Achterhoek tot 17,7% suiker op Noord Beveland. De winbaarheid ligt op gemiddeld 90,9.
Na ruim 50 dagen campagne blijft de opbrengstverwachting ongewijzigd op 13,6 ton suiker per hectare. De verwerking van de fabrieken verloopt voorspoedig met meerdere dagen boven de 60.000 ton per dag.
 
Oogst voorzichtig, zeker voor bewaring
Rooien onder gunstige omstandigheden heeft grote voordelen. Naast beperking van structuurbederf van de grond hoeft er dan minder intensief gereinigd te worden om grondtarra voldoende te verwijderen. Hierdoor blijven puntbreuk en kneuzingen beperkt, wat het bewaarresultaat ten goede komt, zie ook IRS-bericht ‘Hulpmiddelen bij het beoordelen van de rooikwaliteit’. Na half november is de extra groei van de bieten minimaal, voor meer bewaaradviezen: ‘Tips en tops voor succesvol bieten bewaren’.
 IMG20211028085244.jpg