Aanmelden nieuwsbrief

Ja, ik wil me abonneren op Cosun nieuws.

 Security code

Vertraging zaai duurt voort

Nieuws Image
11 april 2018
Er is in de afgelopen week beperkt gezaaid. Voornamelijk centraal en in het zuidwesten was het afgelopen week nog steeds te nat. Met het drogende weer van de laatste dagen leek het bovenop aardig, maar de ondergrond was meestal nog veel te nat. “Het geduld wordt beproefd en het wordt straks nog oppassen dat de gretigheid het niet wint van het zorgvuldig kiezen van het juiste startmoment”, aldus Frans Tijink in zijn weblog.
In het noorden, oosten en zuidoosten is beperkt bieten gezaaid. De stand van de uitzaai is ruim 10.000 hectare. De vroeg gezaaide bieten komen zonder problemen boven.
 
Er is steeds weer te veel regen gevallen om door te kunnen met de werkzaamheden. Ook vannacht viel op diverse plaatsen 10-60 mm in een half uur. Gezaaide percelen staan deels of geheel blank. De weersvoorspellingen blijft onstabiel. Het is lastig te voorspellen of deze week de zaai in een deel van Nederland goed op gang zal komen. Let bij het zaaien op de details want aandacht voor deze details bepalen het succes van zaaien.
Op de drogere zandgronden worden veldwerkzaamheden uitgevoerd, daar wordt volop geploegd. Het grootste deel van de uitzaai is te vinden in het noordelijke deel van Drenthe. In het Oldambt wordt het zaaien waarschijnlijk eind deze week afgerond.
Bij de eerder gezaaide bieten komen de plantjes mooi boven. De hogere temperatuur van afgelopen weekend werkt daar goed aan mee, zie ook het IRS-bericht ‘Wees attent op de opkomst van de bieten’.