Aanmelden nieuwsbrief

Ja, ik wil me abonneren op Cosun nieuws.

 Security code

Verschillen typeren de start

Nieuws Image
15 mei 2018
Niet alleen de verschillen in zaaidatum tussen de percelen zijn groot, ook de groeiomstandigheden variëren enorm. De vroeg gezaaide percelen groeien met de hoge temperaturen gemiddeld erg vlot. Daarentegen hebben, behoudens in het midden en noordoosten van Nederland, veel begin mei gezaaide bieten het moeilijk vanwege korstvorming. Het areaal overzaai is inmiddels opgelopen tot 450 hectare.
 
Het plantenbestand wordt behoorlijk beïnvloed door de korstvorming. Meerdere percelen hebben rond de 50.000 planten of zelfs minder. Een buitje regen is dan meer dan welkom. Vermoedelijk worden deze week toch nog meer percelen overgezaaid.
In zuidwest Nederland is geen druppel water gevallen en hebben veel bieten het moeilijk met de opkomst. Toch zijn juist hier ook nog de afgelopen week de laatste bieten gezaaid, omdat deze percelen er nu pas aan toe waren.
Daarentegen zijn in het noordoosten bietentelers de afgelopen dagen lokaal erg druk geweest met greppels graven om wateroverlast het hoofd te bieden.


Foto: Na een fikse bui in het noordoosten trok veel water al snel weg,
maar op lage plekken bleven plassen langer staan.