Uitzaai vertraagd

Nieuws Image
14 april 2021
In de afgelopen week is weinig gezaaid. De stand van uitzaai is op dit moment 69%. Het ziet er naar uit dat de gemiddelde zaaidatum later wordt dan het langjarig gemiddelde.
 
Het winterse weer, de nodige neerslag en de nachtvorsten maken de start van het groeiseizoen vooralsnog niet vloeiend. Lokaal zijn planten die boven staan geraakt door de vorst wat leidt tot plantverlies. Op dit moment is er nog geen overzaai gemeld. Bij de vroegst gezaaide percelen is het plantenbestand goed. Om de opkomst goed te volgen is het advies telstroken aan te leggen, zie ook het IRS-bericht ‘Ontwikkeling plantbestand volgen’.
 
Cosun Beet Company is samen met Delphy begonnen met het tellen van de groene luizen in de bieten, zoals beschreven in ‘Bladluiswaarschuwingsdienst van start’. Er zijn nog geen luizen gevonden. Met het attenderingsysteem in de BAS-app worden bietentelers op de hoogte gehouden van de ontwikkeling. Preventief spuiten tegen groene bladluis is niet mogelijk.
Tip: let erop dat bietenresten op het bietenperceel van 2020 niet uit kunnen lopen. Bestrijd opslag tijdig. Dergelijke bieten zijn een bron voor het verspreiden van het vergelingsziekte virus, meer informatie is te vinden in dit IRS-bericht.  
 
Cosun Beet Company heeft een vacature Innovatiemanager Agronomie, interesse?