Suikergehalte zakt verder; Digestaat Vierverlaten via Meilof

Nieuws Image
08 januari 2021
Het blijft tegenvallen met het suikergehalte deze campagne. Vorige week was het gemiddelde suikergehalte 15,8%. Daarmee is het helaas weer onder de 16% gedoken. Klik hier voor regionale cijfers. Nu de weersomstandigheden wat kouder zijn gaat de daling hopelijk wat minder snel. We verwachten een campagnegemiddelde van 16,1%. Dat is lager dan we lang gewend zijn geweest. We moeten terug naar de periode 1995-2000 om lagere cijfers te zien. We gaan nog nader kijken naar alle achtergronden van het lage gehalte. Maar duidelijk is al wel dat het voorkomen van ziekten en plagen een rol speelt, alsmede de weersomstandigheden die tot late mineralisatie en nagroei leidden.
Het tarrapercentage liep weer wat verder op omdat er veel neerslag viel die in de bietenhopen tot vochtopname leidde. Dek de bietenhopen af met vliesdoek, zie ook dit IRS-bericht. Ook van de bieten die kort voor levering gerooid zijn waren de tarrapercentages relatief hoog. Klik hier voor regionale cijfers. Wij verwachten een campagnegemiddelde van 11,8% tarra.
Begin deze week moesten er nog ongeveer 1400 hectare bieten gerooid worden. Tussen 28 december en 4 januari is er zo’n 1800 hectare aan bieten gerooid. We verwachten dat in de loop van volgende week de laatste bieten gerooid worden.

Meilof neemt afzet digestaat Vierverlaten over
Met ingang van medio februari aanstaande zal de afzet van digestaat van de biomassavergisters van Cosun Beet Company te Vierverlaten via Agrifirm worden overgenomen door Meilof BV uit Smilde. De gebruikelijke vormen blijven beschikbaar: het onbewerkte digestaat, alsmede de vaste fractie en concentraat. Voor eventuele afname van deze producten kan contact worden opgenomen met Meilof, telefoon 0592-459254.