AANMELDEN NIEUWSBRIEF


 Security code

Rooien bieten vertraagd

Nieuws Image
20 november 2019
Door de aanhoudende regen worden de bieten voor de latere leveringen nog maar mondjesmaat gerooid. Nog 39% zit in de grond. De weersvoorspelling is een droge periode. Het suikergehalte blijft nagenoeg onveranderd, het aandeel tarra neemt toe, kijk hier voor de actuele cijfers.
 
In sommige regio’s kost het nog steeds de nodige inspanning om de bieten tijdig voor het leveren gerooid te krijgen. Bij de huidige natte omstandigheden zijn de tarrapercentages wisselend. De grote regenval in de bietenhoop werkt hierin ook niet mee.
In de loop van deze week zullen meer bieten voor de late levering worden gerooid. Er moet nog veel gebeuren, hopelijk blijft vorst nog enige tijd van ons weg. Bieten bij bewaring droog houden werkt positief. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van vliesdoek over het algemeen een positief effect heeft op de bietenkwaliteit en het tarragehalte na bewaring ten opzichte van onafgedekt bewaren. Meer over de afdekstrategie om bieten vorstvrij, koel en droog te bewaren is te vinden in de IRS-Teelthandleiding. Hou ook het Bieten Bewaaradvies van IRS/InfoPlaza in de gaten. 
Het verloop van de temperatuur van de bieten bij bewaring wordt dit jaar gevolgd met sensoren in diverse bietenhopen. Daarvoor zijn 60 sensoren beschikbaar die de komende weken verspreid over Nederland in bewaarhopen worden geplaatst. Het temperatuurverloop kan gevolgd worden via deze link of via BAS advies op het Ledenportaal.