Regen verbetert de oogst

Nieuws Image
31 oktober 2018
In een normaal jaar zou bovenstaande titel vreemd zijn op de eerste dag van november. Dit jaar echter zaten veel telers en loonwerkers te wachten op neerslag om diverse gewassen, waaronder ook suikerbieten, beter te kunnen oogsten. Op de kleigronden heeft de regen de grond minder hard gemaakt waardoor puntbreuk tijdens het lichten nu minder optreedt. Nadeel is wel dat de grond dan snel gaat plakken en de tarra gaat stijgen. Op de lichte grond verdwijnen de stofwolken en gedraagt de grond zich minder ‘vloeibaar’. Dat geeft ook minder problemen met de oogst en de opslag op de kopakker. Zie voor tips het IRS-artikel ‘Rooi biet- en bodemvriendelijk!’.
De oogst vordert dus gestaag. We komen ook steeds dichter bij het moment dat er op voorraad voor latere leveringen gerooid gaat worden. Dat betekent ook voorbereiden op bewaring van de bieten. Klik hier voor advies over oogst en bewaring of kijk op de IRS-site naar de teelthandleiding of veel gestelde vragen.
Het suikergehalte steeg afgelopen week naar 17,9% en het campagnegemiddelde tot op heden naar 17,0%. Gezien de actuele cijfers zal het campagnegemiddelde hoger uitkomen dan deze 17,0%.
De tarra bedroeg vorige week 6,4% en het gemiddelde tot op heden is 6,3%. Dit laatste zal de komende weken ook wel gaan stijgen. Voor regionale cijfers klik hier.

20181031-nieuwsbericht.jpg
In het kader van ‘Oogsten wat er gegroeid is’ zijn er diverse bijeenkomsten gehouden.