Aanmelden nieuwsbrief

Ja, ik wil me abonneren op Cosun nieuws.

 Security code

Recordtemperatuur

Nieuws Image
23 januari 2018
De weersvoorspelling is dat het aanstaande woensdag zeer zacht zal zijn, mogelijk een record.
 
Omdat de campagne nog ruim 2 weken duurt liggen er nog bijna 1 miljoen ton bieten op voorraad bij de telers. De bieten moeten bij voorkeur koel bewaard worden. Het is daarom belangrijk om de bietenhopen te ventileren en afdekmateriaal, waaronder ook vliesdoek, (deels) van de hoop af te halen als de temperatuur in de hoop oploopt ten opzichte van de buitentemperatuur.
Voorkomen moet worden dat de temperatuur in de bietenhoop boven de buitentemperatuur komt. Idealiter is de temperatuur in de hoop beneden de 8 graden.
Zie het IRS-advies en kijk ook op www.irs.nl/bewaaradvies
 
De kwaliteit van de bieten is over het algemeen nog goed. Het suikergehalte was afgelopen week 16,2% suiker. Het invert getal lag op 3,7. Het tarrapercentage was 14%. Klik hier voor regionale cijfers.
Er stond per 22 januari  nog 170 hectare in de grond. Klik hier voor het regionale overzicht.
 
De fabrieken laten de laatste weken mooie verwerkingscijfers zien, rondom 28.000 ton à 29.000 ton bieten per fabriek per dag.
 
Nabestelling bietenzaad open
Vanaf donderdag 25 januari is het mogelijk om via het Ledenportaal bietenzaad na te bestellen. De openstelling geldt voor telers die nog geen zaad hebben besteld of een aanvullende bestelling willen doen. De beschikbaarheid van rassen is beperkt. Voor nabestellen wordt een toeslag gerekend van €5,00 per eenheid.