Aanmelden nieuwsbrief

Ja, ik wil me abonneren op Cosun nieuws.

 Security code

Record bietencampagne

Nieuws Image
16 februari 2018

Afgelopen zaterdag, 10 februari, is de campagne afgerond. De definitieve cijfers zijn opgesteld.   
Er is afgelopen jaar een recordopbrengst gerealiseerd van 15,6 ton suiker per hectare. Ruim meer dan het vorige record van 2014 toen 15,1 ton per hectare werd gehaald.

De wortelopbrengst was met 93,5 ton per hectare ook op recordhoogte. Het gemiddelde suikergehalte bedroeg 16,65%, het tarrapercentage 12,5% en de WIN 90.8. Klik hier voor regionale kwaliteitscijfers.

Het suikergehalte was lager dan 2016 mede vanwege de lange campagne afgelopen jaar. In de laatste weken liep het suikergehalte terug waardoor het gemiddelde ook lager werd. De tarra was met 12,5% relatief hoog. De hele herfst verliep in grote delen van het land nat tot zeer nat. De rooiomstandigheden waren daardoor verre van ideaal. Dat had naast een effect op de tarra ook een effect om de beschadiging van de bieten, beiden niet optimaal voor de bewaring.

Aan het eind van de campagne waren er partijen met een verhoogd invert gehalte. Soms zelfs tot boven een getal van 20. Maar ook werden tot op de laatste dagen partijen met een hele mooie kwaliteit en lage invert cijfers geleverd.

In januari en februari waren er in Noord Nederland enkele korte vorstperiode die de telers noodzaakte tot extra maatregelen om de bieten tegen de vorst te beschermen. Niet overal is dat volledig gelukt en was er toch een aantal partijen met lichte vorstschade.
Het was ook qua lengte een recordcampagne. De fabriek in Vierverlaten had, van de twee fabrieken, de langste campagne met 152 dagen, van 11 september tot 10 februari.

laatste-vracht.jpg
De laatste vracht die werd gelost in Vierverlaten.