AANMELDEN NIEUWSBRIEF


 Security code

Opbrengstverwachting naar beneden bijgesteld

Nieuws Image
16 oktober 2019
Op basis van de tot op heden geleverde bieten verwachten we een opbrengst richting 13,5 ton suiker per hectare. De wortelopbrengsten komen iets lager uit dan eerder verwacht. Vooral het suikergehalte pakt lager uit. Voor de weekgegevens zie hier.
 
In alle gebieden zien we wisselende opbrengsten. Vooral op de droogtegevoelige gronden zijn de verschillen extreem van 50 ton tot wel 100 ton per hectare. Deze grote variatie maakt de prognose voor de eindopbrengst niet eenvoudig. Gemiddeld blijft het suikergehalte achter. De neerslag na de langdurige droge periode zorgt voor bladherstel op die percelen waar de groei is achtergebleven of heeft stilgestaan. Daarnaast hebben we de laatste weken een flink tekort gehad aan zonuren, en is de temperatuur in de nachten hoog. Al deze elementen hebben een negatief effect op het suikergehalte.
 
De fabrieken blijven ondanks het natte weer op volle capaciteit. Vooral in het noorden en noordwesten is het in de afgelopen week erg moeizaam geweest om de rooiers aan de gang te houden. In enkele regio’s was de voorraad suikerbieten minimaal.