AANMELDEN NIEUWSBRIEF


 Security code

Nog 8% te zaaien

Nieuws Image
28 april 2016
In de afgelopen week is veel veldwerk verzet. De suikerbieten zijn voor ruim 92% gezaaid. In het noorden moet nog zo’n 20% de grond in. Met de neerslag van de afgelopen dagen staat het buitenwerk weer voor enige tijd stil. De laatste bieten zullen waarschijnlijk in mei moeten worden gezaaid.  
Nu nog niet alle bieten zijn gezaaid wordt de opgave voor de leveringswensen en registratie van bietenpercelen uitgesteld.
 
Onder druk van de slechtere weersverwachting voor deze week gebeurde er vooral eind vorige week heel veel in het land. Op veel percelen waren de omstandigheden echter nog niet optimaal. Op kleipercelen moest soms wel twee tot drie keer het land worden bewerkt voordat het zaaibed enigszins geschikt werd. Daardoor was het zaaien niet eenvoudig, met als gevolg dat een groot deel van de zaden onregelmatig zijn weggelegd. Voor de droogliggers komt het waarschijnlijk toch goed, nu er overal de nodige neerslag is gevallen. De moeilijk te bereiden percelen zijn nu nog over.  
Het plan was deze week de opgave voor de leveringswensen met de daarbij behorende bietenpercelen op het ledenportaal open te stellen. Vanwege de verlate uitzaai is besloten dit met twee weken uit te stellen.
 
Afronden aanvragen LLB’s
Gisteren is naar ongeveer 30% van de leden een herinnering verzonden om de aanvullende LLB’s (leden leveringsbewijzen) te accepteren. Deze telers worden verzocht zo spoedig mogelijk de aanvraag voor extra LLB’s in te zenden. Dit is nodig om gebruik te kunnen maken van de maximale leveringsrechten vanaf 2017.

Foto: bieten gezaaid medio maart.