Aanmelden nieuwsbrief

Ja, ik wil me abonneren op Cosun nieuws.

 Security code

Nog 7000 hectare te rooien

Nieuws Image
15 december 2017
Begin deze week waren er nog ruim 7000 hectare bieten te rooien, overeenkomend met 9% van het totaal. Vorige week is er dus zo’n 9% gerooid, soms waren loonwerkers dag en nacht in de weer.  
Deze week zal er maar zeer mondjesmaat gerooid zijn, vanwege de slechte weersomstandigheden. Voor het rooiverloop per regio klik hier.
Begin deze week waren er problemen met de aanvoer van de bieten vanwege de extreme sneeuwval waardoor een deel van het transport stil kwam te liggen. Gelukkig bleef dit beperkt tot minder dan een halve dag.
Vanwege de natte omstandigheden is de tarra verder opgelopen. Klik hier voor de regionale kwaliteitscijfers. Vorige week was de tarra gemiddeld bijna 14%. In alle gebieden zien we dat de tarra hoger wordt. Dat wordt ook veroorzaakt doordat neerslag opgenomen wordt in niet-afgedekte bietenhopen. De tarra wordt natter en zwaarder. 
Het is daarom nuttig om bieten droog te bewaren. Dat kan door vliesdoek op de hoop te leggen (zie foto). Zie voor voordelen van afdekken met vliesdoek ook dit IRS-artikel. Bij vorst moet overigens additioneel een winddichte afdekking aangebracht worden, bijvoorbeeld met landbouwplastic.
Vooralsnog lijkt er de komende week nog geen winterweer aan te komen. Hopelijk kunnen een groot deel van de 7000 hectare nog gerooid worden.


Dakvormige bietenhopen zijn goed af te dekken met vliesdoek