AANMELDEN NIEUWSBRIEF


 Security code

Nog 30% te rooien, kans op serieuze vorst

Nieuws Image
21 november 2018
Ongeveer 70% van de bieten is gerooid. De afgelopen 2 weken is wekelijks zo’n 10% van het areaal geoogst. Gezien de mooie rooiomstandigheden mag dit tempo nog wel omhoog. Bovendien is er volgende week kans op nog meer vorst en dan gaan bieten in de grond bevriezen. Bevroren bieten zijn verloren bieten. Dat geldt niet alleen voor de bieten die nog geoogst moeten worden maar ook voor bieten aan de hoop.  Bij vorst op komst is het belangrijk om tijdig voorbereid te zijn op het beschermen van de bieten met winddicht afdekmateriaal. Zeker als de bieten onder koude omstandigheden gerooid zijn, zijn ze gevoeliger voor vorst. Klik hier voor advies over bieten bewaren en zie voor het actuele afdekadvies IRS Bewaaradvies.

Verwerking verloopt vlot
De fabrieken hebben inmiddels 60% van de bieten verwerkt. Het einde van de campagne wordt verwacht op 7 januari. De opbrengstprognose voor de gehele campagne is 13,2 ton suiker per hectare (76 ton wortelopbrengst en 17,4% suiker). Dat is flink lager dan het 5 jaarsgemiddelde van 14,4 ton per hectare. 
Het suikergehalte bleef stabiel en was de afgelopen week 17,8%. Tot op heden is het gemiddelde gehalte 17,3%.  We verwachten uiteindelijk gemiddeld op 17,4% uit te komen.  De tarra bleef met 8,8% nog steeds ruimschoots onder de 10%. Het tot-op-heden cijfer is 7% tarra. Klik hier voor de regionale kwaliteitscijfers.
Rassenlijst
Door de commissie samenstelling aanbevelende rassenlijst (CSAR) is de nieuwe rassenlijst voor suikerbieten 2019 gepresenteerd. Voor het volledig bericht klik hier.