Aanmelden nieuwsbrief

Ja, ik wil me abonneren op Cosun nieuws.

 Security code

Nog 1 maand campagne

Nieuws Image
11 januari 2018
Inmiddels is 80% van de bieten verwerkt. Het einde van de campagne is voorzien op 7 februari voor Dinteloord en op 10 februari voor Vierverlaten.
Begin deze week was er zondagnacht en maandagnacht in het noordoosten van het land vorst. Dit kan tot vorstschade in niet of onvoldoende beschermde hopen hebben geleid. Jammer dat niet alles tijdig en voldoende afgedekt was. Telers moeten hun bietenhopen goed inspecteren en zo nodig bevroren bieten afrapen of anderszins verwijderen. Immers bevroren bieten, of bieten die bevroren zijn geweest, kunnen niet geleverd worden.
Houd tot de levering het Bewaaradvies bieten en/of de temperatuur in de bietenhoop in de gaten.
 
Vorige week liep het suikergehalte wederom iets terug naar gemiddeld 16,4% en het gemiddelde tot op heden daalde naar 16,8%. Onze prognose is dat we over de gehele campagne tussen 16,6%  en 16,7% uit zullen komen.
Het tarracijfer bleef met 13,5% hetzelfde als de week ervoor. Klik hier voor regionale cijfers.
 
Bietenzaadbestelling afgerond
De bietenzaadbestelling is afgerond. Telers moesten uiterlijk 5 januari hun bestelling opgeven. Het beeld is dat de bietencysteaaltjesresistente rassen qua segment verder gegroeid is naar 46%. Het rhizoctoniasegment is tweede met 34%. De overige 20% zijn nog rassen met alleen resistentie tegen rhizomanie.
Telers kunnen nog wel bijbestellingen doen maar die zullen niet gelijk met de reeds bestelde hoeveelheden uitgeleverd worden maar iets later. De extra kosten bedragen 5 euro per eenheid in de nabestelling.
 
Succesvolle Teeltvergaderingen
Vanavond vindt de laatste teeltvergadering van dit seizoen plaats. Daarmee hebben we dan 32 vergaderingen gehad waarin Suiker Unie zo’n 4000 telers heeft kunnen begroeten. Dat is ongeveer de helft van al onze telers, een mooie score.
In veel vergaderingen waren er geanimeerde discussies over tal van onderwerpen, zoals de campagne, de suikermarkt, Unitip, bietenzaad, bladziekten etc. 
We hopen dat ook 2018 weer een mooi bietenjaar mag worden met hoge opbrengsten en goede kwaliteit.
IMG_20180110_220441.jpg