Mooie zaaiomstandigheden

Nieuws Image
31 maart 2021
Een zaaibed maken gaat een stuk makkelijker als vorig jaar. In veel gevallen is op de zwaardere grond een zaaibedbereider en een sleep eg voldoende. Begin deze week was ruim 15% gezaaid, deze week komt hier een flink areaal bij. In het zuidwesten stond de teller op 33%, in het noordoosten was dit circa 5%.
 
De grond is in prima conditie en laat zich uitstekend bewerken. De grond valt goed en in de ondergrond vindt weinig insporing plaats. Op veel percelen is één bewerking voldoende en worden vaak in dezelfde werkgang de bieten gezaaid. In dit tempo zijn in het zuidwesten voor Pasen bijna alle bieten gezaaid. De vroegst gezaaide bieten van begin maart komen, zo dit zich nu laat aanzien, boven met goede plantenaantallen. Het advies is om, bij vochtige omstandigheden, tot en met het tweebladstadium het bietenperceel regelmatig te controleren op aantasting door slakken. Dit geldt vooral voor percelen met klei of löss en voor percelen met een grof zaaibed, zie het IRS-bericht ‘Houd rekening met slakken’.
Op de noordelijke en oostelijke gronden is de ondergrond is op veel plaatsen nog te nat. Hier moet ook nog veel organische mest uitgereden worden.
De opkomst is vaak een spannende periode, hou voor tips en adviezen ook de IRS-website in de gaten. Abonneren op de IRS-nieuwsbrief is gratis.

Kiemend-bietenzaad.jpg