Mooie kwaliteitscijfers

Nieuws Image
23 september 2021
Het suikergehalte is in de eerste week campagne 15,8%. Het suikergehalte varieert van 14,9% in Zuid-Limburg tot ruim 17% in Zuid-Holland. Klik hier voor regionale weekcijfers.
De variatie in hoeveelheden neerslag tijdens het seizoen speelt hierbij een rol.
 
Na de eerste week steeg het suikergehalte door het zonnige weer en de koudere nachten. Door het droge weer zijn de omstandigheden goed om de bieten te oogsten. De bieten worden grotendeels met weinig puntbreuk geoogst en de tarra is laag, gemiddeld 7,6%. Op diverse gronden zien we door de droge omstandigheden dat de grond hard wordt en hierdoor kluiten grond in de leveringen meekomen die voor hogere tarrapercentages zorgen. De eerste indruk van de wortelopbrengst is wisselend tussen de regio’s. In gebieden waar de opbrengsten minder zijn dan gepland worden leveringen in overleg naar voren gehaald.
 
Oogstwerk en bodem
Afgelopen week is in Erica (Drenthe) een Best Practices bijeenkomst met 35 loonwerkers en machinisten gehouden. De afstelling van de rooier, bodemstructuur, bodemdruk en de kwaliteit van het rooiwerk werden besproken. Informatie is onderling uitgewisseld om de rooikwaliteit verder te kunnen verbeteren, zie ook de IRS-applicatie ‘Oogstverliezen’.