Kouder weer in aantocht met kans op nachtvorst

Nieuws Image
27 november 2020
De milde weersomstandigheden zijn op een retour. De nachttemperaturen komen rond het vriespunt te liggen en enkele dagen met nachtvorst.   Op zich is het gunstig dat de temperaturen omlaag gaan voor bewaring van de bieten omdat bij lagere temperaturen en minder verliezen zijn. Het is wel belangrijk om het weerbericht goed te volgen en bij vorst zo nodig aanvullende maatregelen te nemen, zeker bij vers gerooide bieten.
Begin deze week moesten er nog 38 % van de bieten gerooid worden, een hoog percentage voor de tijd van het jaar.  Het is van belang om nu volop bieten te rooien. Vanwege aanzienlijke aantasting met bladziekten zit er weinig blad op de bieten en zijn deze bieten bij vorst extra kwetsbaar.
Het is nu tijd om aandacht te geven aan de bewaring van de bieten. Droog houden van de bieten met Toptex is een goede methode. Daar is ook al de nodige ervaring mee opgedaan en ook hebben al heel wat telers dit product via Cosun Beet Company geleverd gekregen. Voor meer informatie over koel, droog en vorstvrij bewaren is te vinden in de IRS-Teelthandleiding. Cosun Beet Company en IRS hebben in samenwerking met Infoplaza, naast het Bewaaradvies Vorst, ook een Bewaaradvies Neerslag gemaakt. Dit is nog in een testfase. Zie Bewaaradvies Neerslag op de IRS-site of in het Cosun-portaal .
In de bietenleveringen van afgelopen was het suikergehalte, net als vorig week 16,5%, de tarra steeg licht van 11,4% naar 11,7%. Klik hier voor regionale kwaliteitscijfers.Afgedekte-bieten.JPG