AANMELDEN NIEUWSBRIEF


 Security code

Hogere temperatuur welkom

Nieuws Image
15 mei 2019
De bieten groeien traag, in dit groeistadium is juist een hoge temperatuur belangrijk. De regen in de afgelopen week heeft geholpen om de droog liggende zaden toch te laten kiemen. Zie ook 'trage groei door koud voorjaar'.
Door het vochtige weer van de afgelopen weken werkt de onkruidbestrijding heel goed. Het is daarom oppassen met doseringen en moment van toepassen om schade aan de bieten door een felle werking te voorkomen. Bespuitingen na nachtvorst en stuifschade maken het risico op groeiremming van de bieten groter. Dat geldt ook voor bieten die door insecten zijn aangevreten.
Insectenbeheersing blijft de aandacht vragen en er wordt veel gespoten, echter blijf wel op de schadedrempels letten, zie ook https://www.irs.nl/alle/nieuws/985-zet-geen-pyrethrode-in-tegen-zwarte-bonenluis . Op enkele percelen is bij de zaai Vydate granulaat ingezet met voornamelijk als doel extra bescherming te geven tegen springstaarten. De resultaten zijn tot op dit moment positief.

Natuurlijke vijanden aan zet
Nu er volop aandacht is voor de plagen in de bieten zien we ook dat ook de natuurlijke vijanden worden gesignaleerd. Niet elk insect in de bieten is een probleem. Het lieveheersbeestje wordt algemeen wel herkend en beschouwd als nuttig insect, voor andere insecten geldt dit vaak in mindere mate. In de applicatie ‘ziekten en plagen’ van het IRS is terug te vinden welke insecten juist nuttig zijn en voor een nadere toelichting hoe deze app op een smartphone kan worden ge├»nstalleerd en gebruikt.

Lieveheersbeestje. (bron: twitter Roodenburg)

Eitjes van lieveheersbeestje

Soldaatkever (bron: twitter Betaseed)