Aanmelden nieuwsbrief

Ja, ik wil me abonneren op Cosun nieuws.

 Security code

Groot verschil noordoost en zuidwest

Nieuws Image
18 april 2018
In midden- en noordoost-Nederland zijn in de afgelopen week veel bieten gezaaid. In het westen en zuidwesten lag de zaai nagenoeg stil. Gemiddeld is ruim 35% gezaaid. In Flevoland is dit ruim 90%, in Zeeuws-Vlaanderen slechts 3%.
 
In de afgelopen week zijn in het zuidwesten verspreid hier en daar zeer forse buien gevallen. Het is hier nog steeds nat, waardoor de zaai nog steeds moet worden uitgesteld. Daar waar al gezaaid was komt soms korstvorming voor, zie ook het IRS-bericht ‘Maatregelen die u kunt treffen bij korstvorming’. De weersvooruitzichten zijn goed, waardoor verwacht wordt dat eind deze week de werkzaamheden ook hier zullen worden opgepakt.
Bietentelers zijn hier en daar, meer noodgedwongen, bezig met draineerbuizen door te spuiten.


Beeld na forse regenbui begin vorige week in Hoekse Waard.

Vanuit verschillende regio’s in midden en noord wordt schade door emelten en slakken gemeld. Zie ook de IRS-berichten over slakken en emelten. Deze week wordt een bietenperceel overgezaaid als gevolg van vraat door emelten en ritnaalden.
Bij de vroeg gezaaide bieten is de stand gemiddeld erg goed. In Flevoland hebben enkele telers de bieten van rond 26 maart gezaaid in verband met korstvorming gerold, ge√ęgd of inmiddels beregend. De regen van afgelopen weekend kwam hier goed uit. Er is wel een perceel wegens de dikke korst overgezaaid.