Aanmelden nieuwsbrief

Ja, ik wil me abonneren op Cosun nieuws.

 Security code

Groene kerst

Nieuws Image
21 december 2017
Er lijkt de komende week geen winterweer aan te komen.
Inmiddels is de campagne de honderd dagen net gepasseerd en is 2/3 van de bieten verwerkt. De verwachting is dat de campagne dus ongeveer 150 dagen duurt, tot om en nabij 8 februari.
De lange campagne betekent ook dat de bieten lang bewaard moeten worden. Het is belangrijk de kwaliteit en de temperatuur goed in de gaten te houden. We hebben inmiddels een paar partijen bieten gezien met sterk verhoogd invertgehalte hetgeen duidt op problemen in de bewaring. De allerbelangrijkste aspecten bij bewaring zijn: vorstvrij en koel. Het afdekken van bietenhopen met vliesdoek is een goede methode om de partij droog te houden. Let er wel op dat de temperatuur niet te ver oploopt. De bieten moeten extra worden geventileerd als de temperatuur boven de 8 graden Celsius oploopt. Zie ook de adviezen van het IRS.  
De opbrengsten zijn onverminderd hoog. De prognose voor de gehele campagne is gemiddeld 93 ton per hectare en 16,8% suiker, resulterend in 15,6 ton suiker per hectare. Een record.
Voor de regionale kwaliteitscijfers van afgelopen week klik hier.
Vorige week is er maar mondjesmaat gerooid vanwege de natte omstandigheden. Vanaf afgelopen maandag 18 december moest er nog ruim 6000 hectare gerooid worden. Deze week zal hier zeker een flink stuk vanaf zijn gegaan.
 
We hebben inmiddels de helft van onze teeltvergaderingen achter de rug. We mogen ons gelukkig prijzen met zeer goede opkomst en geanimeerde discussies in deze vergaderingen.